top of page
johanmerckx

De retreat met Jeff Foster, ruimte voor de weg naar binnen

Sinds mijn 35ste heb ik de gewoonte aangenomen om regelmatig tijd te nemen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Er even tussenuit trekken om niks te ‘doen’, om uit je verstand te gaan en bewust aanwezig te ‘zijn’. Het lijkt uitzonderlijk om in deze snelle wereld te vertragen, maar vanuit mijn eigen ervaring kan ik het iedereen alleen maar aanraden! Het heeft mij al zoveel inzicht en levensvreugde gebracht.


Dit jaar heb ik tijdens de kerstperiode een retreat gevolgd met Jeff Foster (www.lifewithoutacentre.com), auteur en spiritueel leraar van wie ik al heel wat gelezen had. Ik wou hem absoluut eens in levende lijve ontmoeten en vermits hij dit jaar naar de Belgische Ardennen kwam, heb ik me meteen ingeschreven.


In deze blog wil ik mijn beleving van de retreat beschrijven, alhoewel zo’n intense ervaring natuurlijk niet echt in woorden te vatten is.


De uitnodiging


De uitnodiging van een retreat is om ruimte te maken voor de weg naar binnen, door te vertragen en in stilte aanwezig te zijn bij jezelf. Ik zie het voor mezelf steeds als een fantastisch geschenk om tijd vrij te maken voor 'mijn reis van het hoofd naar het hart'.

“The privilege of a lifetime is to become who you truly are.” Carl Gustav Jung

De uitdaging


De uitdaging van een retreat is daarbij niet om op zoek te gaan naar concrete resultaten of oplossingen, maar wel om bij jezelf aanwezig te blijven en al je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te verwelkomen als liefdevolle gasten. En dan benieuwd te zijn wat er met jou gebeurt.

“This being human is a guest house. Every morning a new arrival. A joy, a depression, a meanness, some momentary awareness comes as an unexpected visitor. ... Be grateful for whoever comes, because each has been sent as a guide from beyond.” poem by Rumi

Het verloop

De retreat werd georganiseerd in een prachtig kasteeldomein nabij Frandeux, een oase van stilte midden in de Ardense bossen, een fantastische omgeving om tussen de sessies door een rustige wandeling te maken en op adem te komen.


Elke morgen konden we genieten van een deugddoende yoga-sessie, de ideale opwarmer om de energie in ons lichaam vrij te laten stromen.


Tijdens de dag konden we dan deelnemen aan een 3tal sessies met Jeff Foster. Aan de hand van rustgevende stiltes, geleide meditaties en intieme dialogen leidt Jeff Foster je op zijn eigen unieke, medelevende en humoristische manier terug naar het huis dat je nooit verlaten hebben - het huidige moment. Hij creëert daarbij een veilige, liefdevolle ruimte waar zelfs je meest ongemakkelijke gedachten en gevoelens volledig omarmd worden. Jeff is een ‘true friend of the heart’ zoals één van de deelnemers het heel kernachtig uitdrukte.


Een beetje moed is wel nodig

Het vraagt natuurlijk wel wat moed om je hart open te stellen en niet weg te vluchten in de snelle voldoeningen die vandaag de dag zo overmatig in onze wereld aanwezig zijn. Maar als je zowel je mooie als je donkere kanten in liefde weet te omarmen, dan ontdek je daaronder vaak de fonkelende diamantjes van je innerlijke kracht.

“You can’t rush your healing, darkness has its teachings.” Song by Trevor Hall

Tijdens de sessies kan je je eigen uitdagingen delen met de groep, maar ook de verhalen van de andere deelnemers zijn heel universeel en verrijkend. Telkens opnieuw helpt Jeff je uit de verhalen van je denken te stappen en doorheen je lichaam je hart aan het woord te laten.


Een paar persoonlijke inzichten

Het is natuurlijk onmogelijk om in deze blog diep in te gaan op wat ik allemaal geleerd heb, maar ter inspiratie wil ik toch een poging doen om kort en bondig een paar persoonlijke inzichten mee te geven. Aarzel zeker niet om me persoonlijk te contacteren om verder te sparren of verduidelijking te vragen over deze inzichten. Ik vertel je er graag veel meer over.


De vreugde van het hart zit in het nieuwsgierig aanwezig zijn in het huidige moment


Terwijl ons verstand zich graag vastklampt aan het verleden of de toekomst, weet het hart dat het enige wat echt bestaat het huidige moment is. Met een open hart kunnen we ons op een intelligente en creatieve manier onderdompelen in het mysterie van dit moment, zonder ons te verliezen in verhaaltjes over het verleden of de toekomst.

Terwijl ons verstand steeds op zoek gaat naar een bestemming, weet het hart dat de reis zelf alles is, de reis die zich van moment tot moment ontvouwt. De vreugde van het hart zit in de fascinatie voor elk moment, precies zoals het is.


De paradox van alleen zijn en toch één zijn


Hoe meer we in staat zijn om aanwezig te zijn in ons eigen leven, hoe meer we ook in staat zijn om aanwezig te zijn bij andere mensen. In ons alleen zijn, kunnen we mekaar ontmoeten. Omdat we diep van binnen allemaal dezelfde zijn, dezelfde universele schittering. Ik ben wat jij bent. Er is geen jij en geen ik.


Het enige wat we met zekerheid weten over het leven, is dat we het niet weten


Alhoewel ons verstand ons probeert wijs te maken, dat we controle moeten houden door alles te begrijpen, weet het hart dat de magie zit in het niet-weten.

In plaats van je heil te zoeken in valse zekerheden van ideologieën, religiën, gurus of leraren kan je met een open hart dicht bij de twijfel blijven en verliefd worden op het leven zelf, op het niet-weten, op onze imperfectie, op onze heerlijke menselijkheid.


Onvoorwaardelijke liefde gaat over de ruimte bewaren


Alhoewel we vaak de neiging hebben met ons welgemeend advies mensen te ‘fixen’, is het veel liefdevoller om luisterend aanwezig te zijn vanuit je hart. We weten allemaal hoe fijn het is een echte vriend of vriendin te hebben, iemand die er gewoon is, iemand die de ruimte openhoudt en zijn of haar hart openstelt zonder ons te willen beoordelen, veranderen of genezen.


Het goddelijke zit in de eenvoudige dingen en in onszelf, precies zoals we zijn


Ons verstand zit dikwijls vast in 'denken' en maakt de zaken graag complex, maar gelukkig voelt het hart dat het goddelijke vaak in de eenvoudige dingen terug te vinden is: een vogel die fluit, een mooie zonsopgang, de regen die op het dak valt, een kind dat lacht, …

Nee, het absolute mirakel zit niet in de bevrediging door middel van vormelijke dingen buiten onszelf, maar in het eenvoudige voelen van er als mens te 'zijn'. En zo is elk op zich een unieke uitdrukking van het leven zelf.


The journey continues

Wat ben ik dankbaar voor de beleving van deze retreat… Thuis heb ik alvast een plekje ingericht om regelmatig wat meer ruimte te maken voor de weg naar binnen: een yoga matje, het gedicht van Rumi, een gesigneerd exemplaar van het boek van Jeff Foster, een samenvatting van mijn belangrijkste inzichten, … om de retreat verder te laten doorwerken in mijn dagdagelijkse leven.


Ik wens je in 2020 een jaar vol spetterende digitale innovatie 🚀vanuit het hart 💜

Want remember, geen digitale transformatie zonder persoonlijke transformatie 😉

Johan

Comments


bottom of page