top of page
johanmerckx

Omgaan met verandering, we hebben de keuze!

Twee soorten van reacties


Als ik voel hoe we met de corona crisis omgaan, dan merk ik in grote lijnen twee soorten van reacties.


Soms kiezen we voor ontkenning en angst. We keren ons af van de situatie, we zijn afwezig en sluiten ons hart. We kiezen eerst voor onszelf, we ontvluchten onze eigen verantwoordelijkheid door de schuld bij anderen te leggen.
  • Kijk maar naar de angst bij de paniekaankopen in onze supermarkten de eerste dagen van de corona crisis.

  • Wat te denken van de manier waarop Chinese bedrijven misbruik maken van de situatie door minderwaardige mondmaskers voor woekerprijzen op de markt te brengen.

  • Of de afwezigheid van grote technologie spelers zoals Facebook, terwijl net hun platformen en data vandaag heel waardevol zouden kunnen zijn om de crisis te helpen bezweren.


Op andere momenten daarentegen treden we de situatie met moed en mededogen tegemoet. We activeren ons diepere gevoel van mens-zijn om met de situatie te verbinden. We gaan op zoek hoe we zelf kunnen bijdragen aan concrete oplossingen.
  • Kijk naar de inzet van onze zorgverleners en de vele vrijwilligers in onze ziekenhuizen en woonzorgcentra.

  • Of naar de intenties van een CEO zoals Ignace Van Doorselaere die mensgericht vooruit durft kijken (Artikel in De Tijd).

  • En laat je inspireren door een organisatie zoals het Presencing Institute die met hun GAIA journey de vernieuwing van onze vastgeroeste maatschappelijke systemen gestalte willen geven.

Deze video is een mooie illustratie van de 2 verschillende stijlen. Het contrast kan niet veel groter zijn.


We hebben de keuze

Iedereen heeft zijn eigen manier om met verandering om te gaan. De ene gaat meer in denken, de andere meer in doen, nog een andere meer in voelen. Er is geen recept dat voor iedereen werkt.

Maar als je even wat tijd en ruimte voor jezelf neemt, dan zie je dat je in een uitdagende situatie altijd de keuze hebt: je keert je er in angst van weg of je treedt ze met benieuwdheid tegemoet.


Een wake-up call voor verbinding


Voor ons is de coronacrisis alvast een wake-up call om opnieuw te beseffen hoe sterk we allemaal met mekaar verbonden zijn. We ademen dezelfde lucht, we drinken hetzelfde water, we leven op dezelfde aardbol, wij zijn allemaal verbonden met mekaar op sociaal, economisch en cultureel vlak. We leven in 1 groot ecosysteem.


En alhoewel we vandaag dus nog allemaal in ons eigen kot zitten, kunnen we maar beter nu al starten met het verdiepen van de verbinding met onszelf, met elkaar en met de natuur.


Laat daarom deze tijd van verandering een uitnodiging zijn om jezelf, je team en je organisatie verder te ontwikkelen.

Met Vrienden van het Hart willen wij alvast een platform aanbieden om mensen de kans te bieden beter te verbinden met zichzelf waardoor ze ook beter met anderen kunnen verbinden.



Be strong, think positive and stay safe. Let’s do this together! 💙


Johan

Comments


bottom of page